Boş Gebelik Nedir? ve Boş Gebelik Belirtileri

Özgür - 23.02.17 tarihinde yayınlandı.

Boş Gebelik Nedir?

Boş Gebelik Nedir? ve Boş Gebelik Belirtileri ; Tıp literatüründe anembriyonik gebelik, blighted ovum ya da anebriyonik gestasyon olarak adlandırılan boş gebelik; gebelik kesesinin uterusun içerisine yerleşerek içinde embriyo olmadan gelişmesi durumudur. Bu durumla alakalı gerçekleşmiş düşük örnekler incelendiği takdirde yaşanılan en sık neden olarak kromozom anormallikleri karşımıza çıkmaktadır. Boş gebeliğin oluşmasındaki en sık neden döllenmiş yumurta veya spermdeki genetik bozukluklardır. Döllenme sonrası hücre bölünmelerindeki problemler de başka bir neden olarak karşımıza çıkmaktadır. Embriyonun tespit edilemeden gebeliğin ilerlemesi bu anormalliklerin varlığındaki en büyük etken olarak karşımıza çıkmaktadır.
İlk trimester gebeliklerinde yaşanan düşüklerin yaklaşık olarak yarısından boş gebelik sorumlu olmaktadır. İlk 20 hafta süreçte gebeliğin sonlanmasına düşük denilmektedir.
Bir kadın hamile kaldığı zaman fertilize olmuş yumurta ( blastokist ) rahim duvarına yapışmaktadır. Embroyo, 6 haftalık gebeliklerde ultrasonda görülmelidir. Bu süreçte gebelik kesesi yaklaşık olarak 18 mm çapına ulaşır. Boş gebeliklerde yaşanan durum gebelik kesesi büyür fakat embriyonun gelişimi süremez.

boş gebelik ve belirtileri

Boş gebelik belirtileri:

Gebelik testi pozitif çıkar. Bu teste ek olarak; karın krampları, vajinal lekelenme ya da kanama olur. Yaşananlar, gebeliğin abort yapmaya başladığının belirtileri olmaktadır. Bu belirtileri görülürse düşük yapılma ihtimali vardır. Bu gibi durumlarda acilen doktora başvurulmalıdır.
Boş gebeliğin tanısı: Beta hCG seviyesinin yükselmesi durumudur.
Plasenta bu hormonu implantasyondan sonra üretmektedir. Bu durumda hCG değerinin yükselişi artabilir. Bu dönemde embriyo olmasa bile plasenta büyümesine devam edebilir. Boş gebeliğe tanı koymak için ultrasonografi çok önemlidir. Burada gebelik kesesindeki embriyo varsa görülmektedir.
Tedavi Nasıl Olmalıdır?
Rahim ağzı genişletilir ve gebelik ürünü uterusun dışına çıkartılarak dilatasyon ve kürtaj yapılır. Elde edilen materyaller patolojiye gönderilir. Misoprostol tarzı ilaçlar kullanılarak abort da yaptırılır. İlaçlı müdahale birkaç günlük zaman alabilir, Bu da fazla kanama istenmeyen yan etkilere neden olur. Ağrılı olan her iki tedavi şeklinin acısı ilaçlarla azaltılabilir. Her iki tedavi şekli de hasta ile doktor arasındaki konuşmalar neticesinde belirlenebilir. Düşük sonrası üç menstruel siklus sonrasında gebeliği denemek daha doğru olacaktır.

Yorumlar (1 Yorum)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?