Boğmaca Nedir, Teşhis ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

HbY - 02.10.18 tarihinde yayınlandı.

Boğmaca Nedir, Teşhis ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

İnsan vücudunda solunum sisteminin başlıca belalı hastalıklarından biri olan boğmaca genel olarak çocukları etkisi altına almaktadır. Boğmaca hastalığı art arda gelen öksürük ile boğulma hissi verdiği için bu ismi almıştır. Siz değerli üyelerimize bu yazımızda kadinveaile.net olarak  Boğmaca Nedir, Teşhis ve Tedavisi Nasıl Yapılır? başlığı altında Boğmaca hastalığı hakkında bilgiler aktaracağız. Solunum sistemi hastalıkları arasında olan boğmaca hakkında tüm detaylar aşağıda sıralanmıştır.

Boğmaca Nedir, Nasıl Ortaya Çıkar ?

Boğmaca bakterilerin neden olduğu bir solunum yolu hastalığıdır. Hastalık belirtileri 5 ile 21 gün arası sürede ortaya çıkar. Hastalık belirti durumu ve şiddeti hastaya göre değişkenlik gösterir. Burun akıntısı ve öksürük 2 hafta içinde ortaya çıkar. Hastalık 15 gün içinde bulaşıcı hale gelir. Halk arasında öksürüğün uzun sürmesinden dolayı 100 gün öksürüğü olarak anılır. Yaşamın ilk 6 ayında ve prematüre bebeklerde ciddi hasarlar oluşturur.

Küçük çocuklarda öksürük solunum yollarını kapatıp ölümlere neden olur. Boğmaca genellikle aşı ile korunmayan kişilerde ortaya çıkar. Boğmaca hastası ile aynı ortamda yaşamak zorunda kalanlarda boğmaca görülür Boğmacaya yakalanan her 100 bebekten 4ü hayatını kaybeder. Boğmaca temmuz ile ekim ayları arasında çok sık görülür. Bordetella adlı boğmaca virüsünün vücuda yerleşmesi ile ortaya çıkar. Hastalık burun ve boğaz bölgesinden öksürme ve hapşırma ile yayılmaya başlar.

Boğmaca Nedir, Teşhis ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Boğmaca Nedir, Teşhis ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Boğmaca Belirtileri Nelerdir ?

Boğmaca olan kişilerde öksürük atakları oluşur. Hasta derinden nefes almaya başlar. Nefes alması kısa süreliğine duraksar. Aşırı yorgunluk ve halsizlik durumları görülür. Hastada burun akıntısı ve hapşırma çok sık görülür. Boğulma hissi ortaya çıkar. Hastada ateş düşüklüğü görülür. Yapışkan ev balgamlı öksürükler görülür. Zonklayıcı baş ağrısı yaşanır. Hıçkırıksız bir şekilde zorla nefes alınır. Boğmaca öksürüklerinin sonunda kusmalar ortaya çıkar. Yeme ve içme eyleminde zorlanırlar. Koyu balgamlar görülür. Ateşlenme ve öksürük atakları oluşur. Belirtiler çocuklarda daha hızlı gerçekleşir.

Boğmaca Teşhis ve Tedavisi Nasıl Yapılır ?

Boğmaca vücuda girdikten sonra antibiyotik tedavisi uygulanır. Hastalıktan korunmak için aşı yapılır. Bebeklere yapılan 5 li aşılardan birisidir. Aşı ile vücuda ölü boğmaca mikrobu yüklenir. Böylece vücut antikor üretir. Bağışıklık sistemi güçlenerek mikrobun vücuda girmesi önlenir. Bebeklere 2-4-6-18. aylarda yapılır. Aşının 5.dozu ilkokul birinci sınıfta yapılır. Aşılar kişiyi 4-6 yıl korur. Ergenlikte ve yetişkinlik dönemlerinde de aşı olmak gerekir.

Tedavide geç kalmak kalıcı hastalıklara neden olur. Aşıya alerjisi olan bünyelere yapılması önerilmez. İlk aşıyla birlikte nöbetlerde artış meydana gelir. Boğmaca hastalığını tespit etmek amacıyla florasan antikor testleri yapılır. Kesin tanı koymak için kültür alınır. Hasta ile aynı ortamda bulunmak ve hastaya temas etmek hastalığın bulaşmasına neden olur. Hastalığı geçiren kişilerin vücudu hastalığa karşı direnç kazanır ve bu hastalığı bir daha geçirmez.

Boğmaca aşısı kas içerisine enjekte edilerek uygulanır. Aşı ölü mikroplara karşı vücudu korur ve antikor üretimine destek sağlar. Boğmaca aşısı 7 yaşından büyük çocuklara uygulanmaz. Aşının yan etkisine bağlı olarak kişide yorgunluk görülür. Ateş yükselmesi, bulantı, kusma görülür. Aşı bölgesinde kızarmalar, ağrı ve şişlik görülür. Boğmaca ciddiye alınması gereken bir hastalıktır. Aşı olmak, hastayla aynı ortamda bulunmamak, maske takmak boğmaca için uzmanların tavsiye ettiği korunma yöntemleridir.

Siz değerli takipçilerimize bu yazımızda Boğmaca Nedir, Teşhis ve Tedavisi Nasıl Yapılır? başlığı altında bilgiler aktardık. Lütfen doktor önerisi olmadan bu hastalığa karşı hiç bir tedavi yöntemi uygulamayın.

Bilgi Güçtür, Paylaştıkça Büyür..

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?