Bir Yaşındaki Çocukta Bağımsızlık ve Dışa Dönüklük

Özgür - 12.03.17 tarihinde yayınlandı.

Bir Yaşındaki Çocukta Bağımsızlık ve Dışa Dönüklük

Bu çelişkili bir söz gibi görünecek. Bir anne bir yaşındaki çocuğundan şikâyet ederek, “Odadan her çıkışımda ağlıyor,” diyor. Bu, bebeğin kötü bir huy edinmekte olduğu anlamına gelmez. Sadece o büyümekte ve annesine ne kadar dayandığını anlamaktadır. Rahatsız edici olmakla beraber iyi bir işarettir bu.
Fakat bebek aynı çağda böyle annesine bağlanırken bir taraftan da kendi başına hareket etme, yeni yerler bulup, tanımadığı kimselerle karşılaşma arzusuna kapılmaktadır.
Emekleme çağındaki bir bebeğe bakın. Annesi bulaşık yıkarken o bir süre neşeyle tencerelerle, kaplarla oynar. Sonra canı sıkılır ve yemek odasını araştırmaya karar verir. Eşyaların altından emekleyerek geçerken tozları görüp ağzına sokar ve tatlarına bakar. Bir çekmeceye yetişebilmek için dikkatle ayağa kalkar. Bir süre sonra yine ahbaplık ihtiyacı duyar. İşte bu yüzden hemen mutfağa döner. Burada önce onun bağımsızlık arzusunu ve sonra da emniyet ihtiyacını görmektesiniz. Bebek sırasıyla iki isteğini de tatmin eder. Aylar geçtikçe araştırmalarında daha da cesaretlenir. Yine annesine ihtiyacı vardır ama eskisi kadar sık değil. O kendi bağımsızlığını kurmaktadır, fakat cesaretinin bir kısmı ihtiyaç duyduğu anda güvenliğe kavuşabileceğini bilmesindendir.
Bağımsızlığın egemenlik kadar emniyetten ileri geldiği noktasında ısrar ediyorum. Çünkü bazı insanlar bunu ters anlamaktadırlar. Bir çocuk yanında birini isteyip ağlarken, onu bağımsızlığa alıştırmak için yalnız başına uzun süreler bir odaya kapayanlar vardır. Bir konuda bu kadar ısrar edilirse o çocuk hiçbir şeyi iyi öğrenemez.

Bir Yaşındaki Çocukta Bağımsızlık ve Dışa Dönüklük

Bağımsızlığa teşvik nasıl olur?

Yürümeye başladığı zaman onu arabasından çıkarın. Bebek yürümeye alıştığı zaman günlük dolaşmalarda onu arabadan indirmenin zamanıdır. Üstü başı kirlenirse aldırmayın. Öyle olması gerekir. Her dakika peşinde olmayacağınız ve onun başka çocuklarla bir araya gelebileceği bir yere gidin. Çocuk yerden sigara izmaritleri toplarsa koşup bunları elinden almalısınız ve ona eğlenceli başka bir şey göstermelisiniz. Çocuğun avuç avuç kum ya da toprak yemesine izin vermeyin. Çünkü bunlar bağırsakları tahriş ederler ve çocukta kurt da olabilir. Eğer o her bulduğunu ağzına sokuyorsa kendisine oyalanması için bir kraker veya ısırmayı sevdiği temiz bir şeyi verin. Yürüyen sıhhatli bir bebeği arabaya sokmak onu dertlerden koruyabilir ama bu çocuğun gelişmesine ve bağımsızlığına engel olur. Bazı anne ve babalar bu yaşta yürüyüş ve alışverişlerde bebeğe kayış takmanın çok yararlı olduğunu görmüşlerdir. Fakat çocuğu kayışla uzun süre bir yere bağlayıp bırakmamalıdır.

Yorumlar (1 Yorum)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?