Bel Kayması Nedir ve Belirtileri Nelerdir? 

Özgür - 24.02.17 tarihinde yayınlandı.

Bel Kayması Nedir ve Belirtileri Nelerdir?

Bel Kayması Nedir ve Belirtileri Nelerdir? ; Omur diye adlandırılan birbirine bağlı bir seri kemikten oluşan yapıya omurga denilmektedir. Yetişkin insanların yaklaşık olarak %5’inin bel bölgesinin en altındaki omurların üst ve alt eklemlerini birleştiren kemik bölgesinde gelişimsel bir kırık olabilmektedir. Bu kırık, omurun bir ya da iki kenarında da olabilir.
Bel bölgesi çok hareketli bir yapıya sahiptir. Alt omurlarındaki aşırı yüklenmeye bağlı “stres kırıkları” oluşur. Bu kırıklara “spondilolizis” denilmektedir.
Bu bölgede oluşan kırıklar çoğu zaman iyileşme döneminde zorluk yaşatır. Genellikle de adolesan çağda ağrıya sebep olur. Ancak yetişkin dönemlerde ciddi sorunlara yol açmayabilir. Bazı hastaların kırık nedeniyle üstteki omurları alttaki omurgaya nazaran öne doğru kayabilir. İşte bu durumlara “bel kayması” ya da “spondilolistezis” denilmektedir. Kayma miktarına bağlı Spondilolistezis ciddi sorunlara yol açabilir. Bu tip kırıklara yani bel kaymalarına tıp literatüründe “istmikspondilolistezis” denir. L5 omurun S1 omur üzerinde kayması biçimde oluşur. Hekime, bel ağrısı şikayetiyle giden hastaların %5 ile %10’unda bel kayması problemi olduğu görülmüştür.

Bel kayması nedir ve belirtileri nelerdir
Bel Kaymasının Belirtileri Nelerdir? 
Her zaman stres kırıkları (spondilolizis) klinik belirti şeklinde ortaya çıkmayabilir. Tesadüf sonucu başka nedenlerle çekilen bel filmlerinde de ortaya çıkabilir. Klinik bulgu var ise bunla; bel ağrısı, kaba etlerde ağrı, bel kaslarında oluşan gerginlik ile daha nadiren bacaklardaki uyuşma ve ağrı, ayaklarda kuvvet kaybı şeklindedir. İstirahat ile azalan ağrılar, genellikle ayakta durma, yürüme ve diğer aktiviteler ile artar.
Nasıl Tanı Konur? 
Şikayetleri dinledikten sonra doktor, muayene yapar. Spondilolizis veya istmikspondilolistezis düşündüğü takdirde film çekilmesini isteyecektir. Düz filmlerde stres kırığı görülemeyebilir. Doktor bu durumda sintigrafi ya da BT isteyecektir. Kırık tespit edilirse ve kaymanın miktarı belliyse 1. dereceden 4. dereceye kadar şiddetini belirleyecektir.
Tedavi Yöntemleri
Şikayet sadece bel ağrısından ibaretse tedavi yöntemi cerrahi olmayacaktır. İstirahat, ağrı kesici ve antiinflamatuar ilaçlarla veya geçici korse kullanımıyla hasta tedavi edilecektir. Ağrılar devam ederse kırık bölgesi ve omurları bağlayan eklemlere steroid ve bölgesel ağrı kesici enjeksiyonlar yapılabilir. Cerrahi tedavi ise kayma nedeni ile oluşan omurilik basısında ve bu durum ciddi nörolojik sorunlara neden oluyorsa cerrahi müdahale gerekebilir.

Yorumlar (2 Yorum)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?