Bebeklere Güneş Kremi Sürülür mü?

Özgür - 23.04.18 tarihinde yayınlandı.

Hayatlarının her dakikasında çocuklarını düşünen anne babaların aklına takılan sorulardan birisi de yaz aylarında bebeğime güneş kremi sürebilir miyim şeklindedir. Emzik kullanılmalı mı kullanılmamalı mı, eyvah bebeğimin kakasının rengi değişti veya burnu tıkandı diye sürekli endişe yaşayan annelerin yaz aylarındaki sorularından birisi de budur. Bebeklere Güneş Kremi Sürülür mü?

Doktorlar Bir Yaşına Kadar Hayır Diyor

Bu konuda doktorların tam anlamıyla hemfikir olduğu bir yanıt var. Bebeklere bir yaşına kadar böyle maddeler sürülmemeli. Yani bebekler için güneş kremi kaç faktör olmalı gibi soruların bir yaşına kadar gündemde yeri yok. Özellikle altı aydan küçük olanlarda kesinlikle önerilmiyor. Çünkü alerjik reaksiyonlar görülebiliyor. Üstelik bu konu yeterince araştırılmamış. Bebeğin yetişkinlere göre çok hassas olan cildi büyüklerin cildi tarafından kolayca emilebilen bir kreme tepki gösterebilir. Bebek bir yaşını geçince yaklaşık 30 faktörlü kremlerin uygun miktarda kullanılabileceği açıklanıyor. Çocuk denize girip çıktıktan sonra yeniden bu kremlerden sürülebilir. Ve bebek güneş kremi konusunda esas korumanın çocukları sabah 10:00 ile öğleden sonra saat 15:00 arası güneşe çıkarmamak olduğunu da doktorlar hemen sözlerine ekliyorlar. Çocuk ciltleri için esas korumayı bu sağlıyor.

Bebekler ve Plaj Keyfi

Kısacası yaz tatiline gittiyseniz ve bebeğinizle birlikte plajda vakit geçirmek istiyorsanız onu güneşten uzak tutun, şemsiyenin gölgesinde kalsın. Güneşin zararlı ultraviyole ışınları onun üzerinde daha çok etki yapabilir. Hatta uzun kollu yumuşak fanila türü giysilerle plaja çıkarın. Bu arada piyasada çok sevimli çeşitleri olan şapkaları da mutlaka çocuğunuzun başına geçirin.

Bebeklere Güneş Kremi Sürülür mü?

Bebeklere Güneş Kremi Sürülür mü?

 

Çocukların Güneşten Faydalanması

Yeteri kadar D vitamini almamış çocuklarda görülen bacak eğriliği (raşitizm) ülkemizde halen görülüyor. Ve güneş D vitamininin en büyük kaynağıdır. Anne sütü de dahil olmak üzere yenen hiçbir besin güneşten deri yoluyla alınan D vitamininin yerini tutmuyor. Fakat çocuğun güneş alması gerek diye onu güneşin en kızgın olduğu saatlerde ortaya çıkarmayın. Bebeklerin cam önünde oturtulması da bir işe yaramaz, çünkü cam D vitamini yapan ışınları tutar. Uygun saatlerde ve uyun biçimde giydirerek bebeklerinizi ve çocuklarınızı günde bir iki saat dışarı çıkarın ama bir yaşından önce bebek güneş kremi kullananlar içinde olmayın.

 

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?