Bebeklerde Suçiçeği ve Tedavisi

Özgür - 18.03.17 tarihinde yayınlandı.

Bebeklerde Suçiçeği ve Tedavisi

Bebeklerde Suçiçeği ve Tedavisi; Çok kaşıntılı kabarcıklar suçiçeğini sıradan bir grip veya nezleden ayırmaktadır. Suçiçeği bebeklerde birkaç hafta içerisinde tamamen geçer ve ancak kabarcıklar kaşınmışsa kalıcı iz bıraktığı görülmektedir.

Bebeklerde Su Çiçeği Belirtileri

Suçiçeğinin ilk belirtileri nezle belirtilerine benzemektedir; iştah kaybı, emerken ya da yemek yerken zorlanma, vücutta ağrı oluşması, mide bulantısı, baş ağrısı, uyuşma, ateş ve boğaz iltihabıdır.
İlerleyen evrelerde ciltte küçücük kızarık noktalar oluşacaktır. Bu noktalar çok kısa bir zaman zarfında içi sıvı dolu kabarcıklar halini alacaktır. Bu kabarcıklar çok fazla kaşıntıya yol açar. İçlerinde çok bulaşıcı virüsler de vardır. Önce pembe bir zemine oturan kabarcıklar sonrasında kahverengiye dönüşür. İlk başlarda göğüs, yüz ve kafa derisinde görülmektedir, Bunu takiben tüm vücuda yayılır. Bebeğin vücudunda 250 ile 500 arasında kabarcık oluşmaktadır. Nadiren bazı bebeklerin birkaç kabarcıkla bu hastalığı atlattığı görülmektedir.

Bebeklerde suçiçeği nedenleri

Suçiçeğine Varicella Zoster virüsü neden olmaktadır. Bu virüs çok bulaşıcıdır.
Bebek başka bir suçiçeği geçiren kişi ile aynı ortamda bulunursa hemen geçer. Suçiçeği hastası olan bir kişi, bebek ile direk ten temasında bulunmamalıdır. Suçiçeğine kişiler genellikle on yaşından önce yakalanır. Daha sonrasında ömür boyu bu hastalık için vücut bağışıklık kazanacaktır.
Ancak yetişkinlerde suçiçeği daha zor atlatılmaktadır. Bundan dolayı bazı anne babalar çocukken suçiçeği hastalığının geçirilmesini istemektedir. Ülkemizde bu hastalığın geçirilme oranı çok düşüktür.

Bebeklerde-Suçiçeği-ve-Tedavisi

Su Çiçeği Tedavisi

Bebeğin kaşıntısını azaltılmalıdır. Bunu sağlamak için; üç dört saatte bir ılık banyo yaptırılmalıdır. Küvet suyuna kolloidal yulaf veya karbonat ilave edilebilir. Banyo yaptırılırken cildine kalamin losyonu sürebilir. Kabarcıkların üzerine yumuşatıcı kremler sürülebilir.
Kaşınmasını engellenmelidir. Bebeğini kaşınması ve kabarcıkları çizmesi önlemelidir. Aksi durumda tedavi uzayacaktır. Cildinde de kalıcı yara izleri kalacaktır, bazı deri iltihapları oluşacaktır.
Tırnaklarını kesilmeli vücudunu çizmemesi için eldiven giydirilmelidir.

İlaç Tedavisi

Ateş düşürücü ilaçlar bebeğe verilebilir. Bebek çok rahatsız ise doktora başvurulmalıdır.
Asiklovir: Virüs giderici özelliği ile suçiçeği tedavisinde kullanan asiklovir, bebeğin başka bir sorunu yoksa önerilmemektedir. Bebeğin bağışıklık sistemi zayıfsa bu ilaç kullanılmalıdır.

NOT: Bebeğin aşısı mutlaka yaptırılmalıdır.

 

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?