Bebeklerde Pişik Oluşumu ve Çözüm Önerileri

Özgür - 01.07.18 tarihinde yayınlandı.

Bebeklerde Pişik Oluşumu ve Çözüm Önerileri

 

Pişik Nedir?

Bebeklerde pişik çocuk bezinin temas ettiği noktalarda görülür. Bebeklik çağında çok sık yaşanan bir cilt sorunudur. Bebeklerde genellikle 12. ay ile 18. ay arasında görülür. Bunun temel nedeni bebeklerin 12. aydan sonra ek gıdaya geçiş sürecinin başlamasıdır. Her 3 bebekten 1 inde pişik vakası görülür. Anne sütü ile beslenen bebeklerde pişik çok nadir görülür. Hazır gıda ve inek sütü ile beslenen bebeklerde pişik oluşumu oldukça fazladır.

Pişik Neden Oluşur?

Bebeklerde pişik derinin nemli kalmasına bağlı olarak ortaya çıkar. Islak bezlerin bebeğin cildine uzun süre temas etmesi pişiğe neden olur. İdrar içinde bulunan enzimler, sofra tuzları ve ağızdan alınan bağırsaktan atılan ilaçlar pişik oluşumuna neden olur. Temizlik bezleri de pişiğe neden olur. Alt temizleme bezlerinin bebeğin bedenine uygun olmaması pişik oluşumunu tetikler. Islak mendilin aşırı ıslak olması, bebek altının temizlendikten sonra kurulanmaması, bebeğin bezinin uzun süre altında kalması pişik oluşumunun ana nedenleridir. Bebekte dışkılama sayısı arttıkça pişik görülme olasılığı artar. İshal olan bebeklerde pişik görülür. Bebeğin antibiyotik ilaç kullanması pişiği hızlandırır. Bebeğe uygun deri bakımının yapılmaması, altının uzun süre değiştirilmemesi pişiğe neden olur. Bebek bezini sık değiştirmemek ve talk pudrası kullanamamak pişiğe neden olur.

Bebeklerde Pişik Oluşumu ve Çözüm Önerileri

Bebeklerde Pişik Oluşumu ve Çözüm Önerileri

Pişik Belirtileri Nelerdir?

Pişik olan bebeğin derisi kurur. Deride kızarmalar meydana gelir. Ödem ve mantar benzeri cilt sorunları ortaya çıkar. Pişik olan bölgede ağrı ve acı hissedilir. Pişik olan bölge su toplar.

Pişik Nasıl Tedavi Edilir?

Pişik tedavisinde amaç hasar gören derinin iyileşmesini sağlamaktır. Pişiğin tekrar oluşmasını önleme çalışması yapılır. Yenidoğan bebeklerin altları 3 saatte bir mutlaka kontrol edilmelidir. Gece uykusu olan bebeğin bezi mutlaka uyuyor olsa bile değiştirilmelidir. Bedenine uygun bebek bezi seçilmelidir. Bebek bezinin sızdırmamasına dikkat edilmelidir. Islak mendil olarak aşırı ıslak mendillerden uzak durmak gerekir. Bebek derisi kuru tutulmalıdır. Bez değiştirirken ılık su ile alt temizlenmelidir. Temizleme sonrası kurulama işlemi iyi yapılmalıdır. Uzman doktor tavsiyesiyle pişik kremleri kullanabilirsiniz.

 

 

 

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?