Bebeklerde Kalça Çıkıklığına Neden Olan Hatalar

Özgür - 16.04.18 tarihinde yayınlandı.

Yeni doğan bebeklerin yüzde 40 ında görülen kalça çıkıklığı doğumsal bir anamoliden oluşabileceği gibi sonradan çeşitli bebek bakımı hatalarından da kaynaklanabilir. Kalça çıkıklığı basit bir tedavi olup erken teşhis edilmesi gerekir. Kalça çıkıklığına kız bebeklerde erkek bebeklere göre daha fazla görülür. Kalça çıkıklığı tedavi edilmezse veya geç fark edilirse kalıcı hasarlara yol açabilir. Bir bacağın kısa kalması, topallama, bel bölgesinde çeşitli sorunları kalça çıkıklığı oluşturur. Bebeklerde Kalça Çıkıklığına Neden Olan Hatalar

Kalça Çıkıklığı

Uyluk kemiğinin leğen bölgesinde olması gereken yuvadan çıkarak daha yukarıda veya aşağıda olması sebebiyle bacakta kısalık ve topallama sorunlarının meydana gelmesi sebebiyle oluşur erken tanı çok önemli olup kısa sürede iyileşme görülebilir.

Kalça çıkıklığı Nasıl Anlaşılır

Kalça çıkıklığını bebeğinizin altını değiştirirken bacaklarını aynı hizada tutup bacak boylarının eşit olup olmadığından anlayabilirsiniz. Daha ileri yaşlarda yürürken bebeğin bir ayağını kaldırarak yürümesinden ya da topallayarak yürümesinden anlayabilirsiniz. Bebeğin paytak bir şekilde yürümesi de kalça çıkıklığını gösterir.

Kalça Çıkıklığı Nasıl Tedavi Edilir

Kalça çıkıklığı erken yaşlarda teşhis edildiği zaman kısa sürede iyileşme görülebilir. Henüz 6 ayı doldurmamış bebeklerde bez yardımıyla tedavi edilebilir. Daha büyük bebeklerde gerekirse bacak alçıya alınır.

Bebeklerde Kalça Çıkıklığına Neden Olan Hatalar

Bebeklerde Kalça Çıkıklığına Neden Olan Hatalar

Kalça Çıkıklığına Neden Olan Davranışlar

Kundaklanan bebeğin bacaklarını sıkı sarması nedeniyle henüz gelişmemiş doku yapısını bozarak kalça çıkıklığı oluşturur. Bebeği çok sıkı ve dar kıyafetler içinde bırakmak da bir diğer nedendir. Bebeğin bacaklarından tutup çekmek ona bu konuda zarar verir. Kucağa alırken bacaklarından çekmek, kalçası arasına el koymadan kucağa almaya çalışmak kalça çıkıklığına neden olur.

Kalça Çıkıklığı Tedavisi

Kalça çıkıklığının ileri yaşlarda tedavisi çok zordur. İki yaşına gelmeyen bebeklerde kalça çıkıklığı tedavisi yapılabilir. Ancak ileri yaşlarda kemik yapısı oluştuğu için tedavi edilemez. Kendini belli etmeyen kalça çıkıklığı yürümeyi güçleştirebilir. Bu durum erken tanısının konuşmasını engeller. Ancak bebeğinizin bacak boylarını ölçmeniz ve bu konuda hassas olmanız erken tanısının konulmasını sağlayabilir.

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?