Bebeklerde Havale Belirtileri

Özgür - 21.03.17 tarihinde yayınlandı.

Bebeklerde Havale Belirtileri

Bebeklerde Havale Belirtileri; Bebekler ve küçük çocuklarda ateşlenme ile birlikte ortaya çıkan nöbetlere ateşli havale denir. Çocuk nöbet esnasında genellikle etrafta olanlara ve söylenenlere karşı duyarsız olur. Kol ve bacaklarda kasılma veya tamamen gevşek bir hal olur. Ateşli nöbetlerin çoğunluğu bir-iki dakika sürmektedir. Birkaç saniye ya da 15 dakika kadar uzun süren ateşli havaleler de bulunmaktadır.
Genellikle çocuğun ateşinin ilk gününde olan havale, ilk başlarda dikkat çekmez ancak ilerleyen anlarda dikkatli bakışlarla anlaşılabilir. Ateşli havaleye sara gözüyle bakılır fakat değildir.

Bebeklerde-Havale-Belirtileri

Bebeklerde-Havale-Belirtileri

Ateşli havale sık görülen bir durum mudur?

Yaklaşık her 25 çocuktan biri hayatında en az 1 kez defa ateşli havale geçirmektedir. Bu çocuklardan üçte birisinde ateşli havale tekrarlanmaktadır. 6 ay ile 5 yaş arası çocuklarda görülen ateşli havale, ne kadar erken yaşta başlamışsa görülme ihtimali o kadar fazla olmaktadır.
İlk havalesini 1-1,5 yaştan önce geçiren çocuklar, sık ateşlenen ve ailesinde daha önceden ateşli havale geçiren birisi varsa bu tür çocuklarda bu durumun yaşanma ihtimali daha fazladır. Ateş yeni başlamışsa, nöbet geçirilmişse tekrarlama eğilimi göstermektedir.

Ateşli havale zararlı mıdır?

Anne-babalar için korkutucu görünen birçok ateşli havale aslında zararsızdır. Çocuğun nöbet esnasında düşmesi, yaralanması, ağzındaki yiyecek ya da tükürükten dolayı nefes alamaması gibi olaylara çok nadiren rastlanır.
Ateşli havaleler beyinde hasara yol açmamaktadır, havale geçiren çocukların zeka durumu diğer çocuklarla aynıdır. Ateşli havale geçiren çocukların çoğunluğunda sara hastalığı oluşmaz.

Ateşli havale geçiren bir çocuğa ne yapılmalıdır?

Çocuk ateşli havale geçirirken anne-baba sakin kalmalı, çocuğu yan yatırmalı ve ona dikkatle bakmalıdır. Düşmesini önlemelidir. Çocuğun kolları ve bacakları tutulmamalıdır, ağzında bir cisim bulunuyorsa o cisim çıkarılmalıdır. Ağza kaşık vb. sokulmamalıdır. On dakikayı geçen nöbetlere hemen acile gidilmelidir. Nöbet geçmesini takiben bunun nedeni araştırılmalıdır.

Ateşli havalenin tedavisi

Doktor ateşli havale teşhisini koymadan önce bazı testler yapacaktır. Sadece ateşe bağlı nöbetlerde çocuk hastaneye yatırılmayacaktır. Ancak uzun sürerse ateş doktor çocuğun hastaneye yatmasını isteyecektir. Böylesi durumlar için çocuğu ateş düşürücü şuruplar verilecektir.

 

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?