Bebeklerde Ek Gıdaya Ne Zaman Geçilmelidir?

Özgür - 19.03.17 tarihinde yayınlandı.

Bebeklerde Ek Gıdaya Ne Zaman Geçilmelidir?

Bebeklerde Ek Gıdaya Ne Zaman Geçilmelidir?; Bebekler ilk altı aylık dönemde sadece anne sütü ile beslenmelidir. Ek gıdalara 6. aydan sonra başlanmalıdır. Bir annenin günde en fazla 750-900 cc civarında süt ürettiği belirlenmiştir, bu miktar 6. aydan sonra bebeği doyurmaya yetmeyecektir. Ek gıdalar çocuğu değişik tatlara alıştırmalı, ileri yaşlar için onlara yeme alışkanlığı kazandırmalı, besin değeri yüksek olmalı ve alerji yapma özelliği bulunmayan yiyeceklerden oluşmalıdır.
Ek gıdaları kaşık veya bardakla vermek, bebeği kaşığa ve bardağa alıştıracaktır. Ek gıda ilk kez verilirken bebeğin aç olduğu zaman tercih edilmelidir. Ek besinlere azar azar başlanmalı, bebeğin yeme durumuna göz önüne alınarak ufak ufak artırılmalıdır. İlerleyen zamanlarda yemek konusunda problem oluşmaması adına bebeğin sevmediği şeyleri yemesi konusunda ısrar edilmemelidir.

Bebeklerde Ek Gıdaya Ne Zaman Geçilmelidir?

Ek Gıdaya Ne Zaman Geçilmelidir?

Ek gıdaya ilk kez verildiğinde bir çeşitle başlanmalı, bir hafta sonra başka bir çeşit daha bebeğe tattırılmalıdır. Bu şekilde bebekte oluşabilecek alerjik reaksiyonda veya ishalde buna neyin sebep olduğu anlaşılacaktır. Herhangi bir şikâyet yoksa diğer ek gıdaya geçilmelidir. Yeni verilen ek gıdada gene ishal ve alerjik duruma dikkat edilmelidir. Böyle bir durumda birkaç gün beklenmeli rahatsızlık geçmemişse doktora başvurulmalıdır. Bebeğin yiyeceklerini hazırlanırken kesinlikle ama kesinlikle temizlik kurallarına riayet edilmelidir.
Altı aylık dönemden sonra bebeğin enerji ve demir ihtiyacı artış gösterir. İlk altı aylık zaman zarfında anne sütü tüm ihtiyaçları yeterli gelmektedir.
Bebek bu dönemden sonra daha yoğun ve kıvamlı besinlere alıştırılmalıdır. Bu özellikle öğürme refleksinin zayıflatmada en uygun dönemler olarak dikkat çekmektedir. Bebeğe; yoğurt, sulu muhallebilerle ilk ek gıdalar verilebilir. Bunda amaç, bebeği muhallebiyle beslemek değil, sütten daha kıvamlı besinlere alıştırmaktır. 1-2 hafta sonra da sebze meyve pürelerine geçilmelidir.
İlk bir yıl özellikle de 9. aya kadar anne sütü vermeye devam edilebilir. 1 yaşından sonra ana öğünlerde ilave gece beslemelerinde anne sütü verilebilir.
Ek gıdalara başlarken; bebeğin aç olmasına dikkat edilmelidir. Her yeni gıdaya mutlaka tek başına geçilmelidir. Gıdalar azar azar verilmeli, yavaş yavaş artırılmalıdır. Bebeğin sevmediği gıdalar konusunda ısrar edilmemelidir.

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?