Bebeklerde Boğulma Ve İlk Yardım

Özgür - 26.02.18 tarihinde yayınlandı.

0-12 aylık bebeklerde sık sık görülen ölüm nedenlerinden biri de boğulmadır. Bebeklerin hava yollarına kaçan herhangi bir içecek, yiyecek veya yabancı bir cisim boğulmaya sebep olur. Bebeklerin boğulma riskiyle karşı karşıya olduğu unutulmamalı ve anne babaları boğulma riskine karşı neler yapmaları gerektiğini bilmeleri gerekir.Bebeklerde Boğulma Ve İlk Yardım

Bebeklerin Boğulmasını Önlemek İçin Neler Yapılır?

Bebeklerin boğulmasını önlemek için yapılması gerekenler şu şekildedir:

  • Bebeklerin zamanında önce katı besinlerle tanıştırmak doğru bir yöntem değildir. Bebeklerin motor becerilerinin gelişebilmesi için belirli bir süreye ihtiyaç vardır. Bebeğiniz dört aylık olana kadar herhangi bir katı yiyecek yedirmemelisiniz.
  • Bebekler belli bir süre sonra katı gıda tüketmeye başlar. Bebeğiniz katı gıda tüketirken onları yalnız bırakmamaya özen göstermeniz gerekir.
  • Bebeğin etrafında bulunan cisimler oldukça önemlidir. Bebeğin çevresinde bulunan iğne, düğme veya küçük pil gibi yutulabilir cisimleri uzak tutmaya özen göstermelisiniz.
  • Bebeklerin oyuncak seçiminde anne ve babalara büyük bir görev düşmektedir. Bölünen veya kopan küçük oyuncaklardan sakınmaya özen göstermelisiniz.
  • Nar, zeytin veya kuruyemiş gibi yiyecekler bebeğiniz için sakıncalıdır. Ayrıca çekirdekli meyveleri mutlaka ayıklamalı daha sonra bebeğinize yedirmelisiniz.
Bebeklerde Boğulma Ve İlk Yardım

Bebeklerde Boğulma Ve İlk Yardım

Boğulma Anında Yapılması Gerekenler

Bebeklerde ilk yardım oldukça önemli konuların başında gelir. Bebeğiniz ağlıyor, nefes alıyor veya öksürebiliyorsa ilk yardım yapılmamalıdır. Bu durumda hemen 112 aranmalı ve sağlık ekibi beklenmelidir.
Ancak bebeğiniz nefes almıyor, ağlamıyor veya öksürmüyorsa hemen ilk yardım yapılması gerekir. Bebeklere ilk yardım yapma yöntemleri şu şekildedir:

  • Bebeğin yüzü aşağıya bakacak şekilde kolunuzun üst kısmına yatırılmalıdır. Baş ve boyun sabitlenmelidir.
  • Bebeğinizi sabitledikten sonra diğer elinizi kullanarak bebeğin kürek kemiği arasına sert şekilde 5 kez vurulmalıdır. Bu sayede yabancı maddeler dışarıya atılabilir.
  • Cisim hala çıkmadıysa bebeğinizin sırtüstü uzanmasını sağlayın. Orta ve yüzük parmağınızı bebeğinizin memelerinin ortasına koyun ve kalp masajı yapın.
  • Bebek hala nefes alamıyorsa başını geriye atıp ağzını burun ve ağzınız aracılığıyla kapatıp iki kez hızlı bir şekilde nefes verin. Göğüs kafesi inip kalkmaya başladığında tıkanıklık ortadan kalkmış olacaktır.

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?