Bebeklerde Boğaz Enfeksiyonu Tedavisi

Özgür - 15.03.17 tarihinde yayınlandı.

Bebeklerde Boğaz Enfeksiyonu Tedavisi

Boğaz enfeksiyonu bebeklerde yıl içerisinde zaman zaman görülebilen bir rahatsızlıktır. Sonbahar-kış mevsiminde hava şartlarından kaynaklanan sebeplerden, yaz aylarında da soğuk bir şeyler içmekten, klimadan, dondurmadan ve ıslak saç vb. sebeplerden boğaz enfeksiyonu olabilir. Boğaz enfeksiyonlarına çoğunlukla virüsler neden olmaktadır. Bilinenin aksine antibiyotikler, virüsleri tedavi etmez. Boğaz enfeksiyonuna en fazla A grubu Beta Hemolitik bakterisi neden olmaktadır. Bu bakterinin yol açtığı enfeksiyonlar tedavi edilmezse, nefrit ve akut eklem romatizmasına neden olur. Akut eklem romatizması, kalp hastalıklarına neden olmaktadır.

Bebeklerde Boğaz Enfeksiyonu Tedavisi

Bebeklerde boğaz enfeksiyonu belirtileri

Boğazda kuruluk ve rahatsızlık hissedilmesi ile yanma olması. Yutma güçlüğü. Yorgunluk ve halsizlik. Öksürük ve hapşırma. Ses kısıklığı ve boğazda ağrı. Zaman zaman ateşin çıkması. Şişmiş lenf bezleri ve boğaz şişmesi ile ağlama ve burun akıntısı olmasıdır.
Virüs kökenli boğaz enfeksiyonunda, boğaz ağrısı ile beraber; öksürük, nezle ve gözde iltihaplanma görülebilir. Enfeksiyon bakteri kökenli olursa; ateş, boğaz ağrısı, karın ağrısı ve baş ağrısı görülmektedir. Bademciklerde büyüme, boğazda kızarıklık ve iltihaplanma, lenf bezlerinde şişme ile gerginlik görülmektedir. Ender de olsa ciltte ince döküntü ile dilde çilek görünümü olabilir. Nezle ve öksürük de bu bulgulara ilave olabilir.

Bebeklerde boğaz enfeksiyonu teşhisi

Enfeksiyon bakteri kökenli ise fiziki muayene ile teşhis koymak zordur. Tanı; strep swap adı verilen test yapılarak veya boğaz kültürü alınarak konulur. Teşhis, strep swap testinin pozitif çıkması hâlinde yüzde yüz konulur. Teşhis negatif çıkarsa boğaz kültürü mutlaka alınmalıdır.

Bebeklerde boğaz enfeksiyonu tedavisi

Boğaz kültürü neticesinde virüs bulunmamışsa antibiyotik tedavisi uygulanmamalıdır. Enfeksiyonun nedeni virüs ise tedavinin amacı hastayı rahatlatmaktır. Bu durumlarda bebeğe ateş düşürücü ve ağrı kesici gibi ilaçlar verilebilir. Semptomlar hafifletilir. Enfeksiyon bakteri kökenli ise tedavi antibiyotikle yapılabilir. Penisilin grubu ilaçlar tedavide çok etkili olmaktadır. Tedavi en az 10 gün sürmelidir. Tedavinin başlamasını takiben 24 saat sonra enfeksiyonun bulaşıcı özelliği ortadan kaybolacaktır.
Bebekleri boğaz enfeksiyonun oluşmasını engellemek için; giyim ortama uygun olmalıdır. Bebek terlediği zaman kıyafetler anında değişmelidir. Banyo sonrasında saçlar hemen kurutulmalıdır. Klimaya maruz kalmamalıdır.

Yorumlar (1 Yorum)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?