Bebeklerde Ateş Derecesi Ne Olmalıdır?

Özgür - 28.03.17 tarihinde yayınlandı.

Bebeklerde Ateş Derecesi Ne Olmalıdır?

Bebeklerde Ateş Derecesi Ne Olmalıdır?; Enfeksiyon hastalıkları genellikle bağışıklık sistemi tam olarak olgunlaşmamış üç yaş altındaki çocuklarda görülmektedir. Enfeksiyon sonucu ortaya çıkan ateş anne ve babaları çok fazla endişelendirmektedir.
Anne, babaların ateşin nasıl oluştuğu, nasıl ölçülmesi ve değerlendirilmesi gerektiği, ateşe neden olan nedenler hakkında ciddi olarak bilgi sahibi olması gerekmektedir.
Vücut farklı virüs, bakteri ve diğer mikroorganizmalarını tanımlayarak onlarla savaşır. Ateş de bunun sonucunda ortaya çıkar. Ateşin en sık görülen sebebi enfeksiyonlardır. Çocukların hayatlarının ilk beş, altı yılı viral enfeksiyona bağlı ateşli hastalıklarla geçmektedir. Ateşten şüphelenildiği zaman bebeğin vücut ısısı ölçülmelidir. Bebeğin alnına dokunulduğu zaman ölçülen ısıya güvenilmemektedir. Daha hassas olan termometre ile ateşi ölçmek daha güvenilirdir.
Vücut ısısı, normal seviyenin üzerine çıktığı zaman ateş olarak nitelendirilir. İnsanlar için ortalama vücut ısısı 37°C’dir. Beyindeki hipotalamus, termostat gibi görev yapar ve vücut ısısını dengeler. Hipotalamus, vücut ısısını yüksek dereceye ayarladığında ateş oluşmaktadır.

Çocuk Hangi Durumlarda Ateşli Kabul Edilmektedir?

Çocuğun vücut ısısı; makattan 38°C üzeri, kulaktan 37.8°C, koltukaltından ise 37.2°C üzerinde olduğu durumlarda çocuk ateşli olarak görülür. Bu durumlarda aileler yanlış tedavi yöntemleri uygulamaktadır.

Bebeklerde Ateş Derecesi Ne Olmalıdır?

Bebeklerde Ateş Derecesi Ne Olmalıdır?

Ateş düşürücü bazı yöntemler

Üç ay ve altındaki tüm bebekler doktor tarafından kontrol edilmelidir. Susuz kalmasını engellemek için vücut sıvısını eksik kalmamalıdır. Yüksek ateş, özellikle küçük çocuklarda hızlı su kaybına yol açar. Böylesi durumlar; su, çorba ve meyve suları en iyi seçenektir. Bebek altı aydan küçükse mutlaka emzirilmelidir. Çocuk yemek yemek istemiyorsa kesinlikle zorlanmamalıdır. Ne yemek istiyorsa onu yemelidir. Çocuk kreşe gidiyorsa ve ateşi varsa en az 24 saat dinlendirilmelidir. Alına, şakaklara, koltukaltına, kasıklara ve bacak arkalarına ıslak ve ılık kompres uygulamak ateşi düşürmeye yardımcı olacaktır. Uygulanan bu kompresler mutlaka sık sık değiştirilmelidir. Çok fazla kıyafet giydirilmemelidir. Bu durum ateşin daha da yükselmesine neden olacaktır. Terletme yöntemiyle ateş asla düşmeyecektir. Ateş 38,9°C’den düşük ise ilaç verilmeyebilir. 38,9°C üzerinde ise ateş düşürücü şuruplar verilebilir. Bebeğe kesinlikle aspirin verilmemelidir. Çocuğu ateşi evde düşürülemiyorsa doktora başvurulmalıdır.

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?