Bebek Gelişiminde İlk 3 Ay

HbY - 16.11.17 tarihinde yayınlandı.

Bebek Gelişiminde İlk 3 Ay

Doğumdan itibaren Bebek Gelişiminde İlk 3 Ay‘lık süreç bebeğiniz gözlerini dünyaya açtığı andan itibaren başlar.  Bebeklerde gelişim süreci motor gelişimi, algısal gelişim, dil gelişimi ve sosyal gelişim olarak dörde  ayrılır. Bu süreç aslında bebeğin anne rahminde kalbinin atmaya başladığı ilk günden itibaren doğuma kadar şekillenmekte ve doğumdan sonra da gelişmektedir. Bebeğiniz daha anne karnında iken annesi ve babasını tanıyıp tepkiler vermektedir.

Doğumdan sonra da bu süreç gelişmektedir. Bebek Gelişiminde İlk 3 Ay hakkında bilgi vermeden önce sizlere konuyla ilgili daha önce yayınlamış olduğumuz  Doğumdan İtibaren Bebek Gelişim Süreci adlı makalemize göz atmanızı öneriyoruz.

Bebeğiniz doğumdan itibaren kafa kemikleri annenin doğum kanalından geçebilmesine uyum sağlayacak yumuşaklıktadır. Doğum kanalından geçip dünyaya gözlerini açtığı anda bebeğinizin kafa yapısı yumuşak olduğundan yeni doğan bebeğe dokunurken çok dikkatli olunması gerekmektedir. İlk 3 aylık süreçte bebeğinizin vücudu çok hassastır ve kemik yapısı da narindir. Yeni doğan bebeği beşiğe koyarken yada beşikten kaldırırken başını desteklemez iseniz başı gevşek kalabilir ve sakatlanmalara yol açabilir. Yüzü koyun yere bırakıldığı zaman başını sağa yada sola çevirebilir. Bunlar tehlikeli hareketlerdir. Kol ve bacaklarında ki ani hareketleri ve duruşu değişiklikler göstermektedir. Yeni doğan bir bebeği oturtmak çok tehlikelidir. Oturtulmaya çalışıldığında bebeğiniz başı belirgin bir şekilde geriye doğru kayar. Bebeğiniz birinci ayında çenesini yerden yada yataktan kaldırabilir duruma gelebilir. İkinci ayında ise nesnelere ve insanlara uzanmak isteyebilir. Kollarını sağa sola bu dönemde açar.

Bebeğin Motor Gelişimi

Yeni doğan bebeğin havada karnından tutulması halinde başı öne düşer. Bu da boğaz kemiğinin henüz güçlenmediğini gösterir bizlere.

Henüz 3 ayını tamamlamamış bebeği beşikten kaldırdığımızda başını elimizle desteklemez isek  baş kısmı gevşek kalır ve geriye doğru düşer.

Bebek bu dönemde yüzü koyu bırakıldığında başını sağa ve sola doğru çevirmekte zorlanmaz.

Bebeğin kol ve bacaklarında ani hareketler gözlemlenir. Bu durum normaldir ve mümkün olduğu kadar bebeğinizi halk arasında kundak olarak bilinen yöntem ile sarmayınız.

Birinci ayın sonunda başını ve çenesini yerden kaldırmaya çalışır.

İkinci ayında nesnelere tepki vererek onlara uzanmaya çalışır.

Üçüncü ayında kollarından destek alarak başını yerden kaldırmaya çalışır.

Bebeğin Algısal Gelişimi

Bebeğiniz ilk ayında görme mesafesinde ki parlak nesneleri görebilir ve onlara tepki verebilir.

Doğumdan itibaren bebeğiniz anne sesini diğer seslerden ayırt edebilir. O yüzden annenin bebeğiyle iletişiminin kuvvetlenmesi için sürekli bebek ile konuşarak ona ayırt ettiği sesin sıcaklığını vermelidir. Aynı zamanda annesinin kokusunu diğer kokulardan da ayırt edebilmektedir.

Bebeğiniz ikinci aydan itibaren seslere tepki verebilir ve başını o yöne doğru çevirebilir.

Doğumdan itibaren acıyı, tatlıyı, ekşiyi ve tuzluyu ayırt edebilir.

Üçüncü haftadan itibaren meme emerken annesinin yüzünü incelemeye başlar ve dördüncü haftadan itibaren ise dokunmaya çalışır. Hareket eden nesneleri takip etmeye başlar. Elleri ve parmaklarıyla oynamaya başlar.

Bebeğin Dil Gelişimi

Bebeğiniz doğumdan itibaren dil gelişimine ağlarken başlar. Bebeğin ağlaması aslında dilinin gelişmesi için gereklidir. Kimi zaman bebeğiniz kısa ve derin soluklar alırken de konuşmanın temellerini atmaktadır.

Bebeğiniz ağlama sırasında gerekli sesin çıkması için bazen çene ve ağız hareketleri yapmaktadır. Bazende sırf bu hareketleri yapabilmek için ağlamaktadır. Bu hareketler bebeğinizin çene ve ağız kısmının güçlenmesi için gereklidir. O yüzden bebeğiniz gazı olduğunda, karnı acıktığında yada altı pislendiğinde sürekli ağlamaktadır.

Bebeğin Sosyal Gelişimi

Yeni doğan bebeğin yüz ifadesi anlamsız ve belirsiz olur. O belirsizlik beşinci haftaya kadar sürer. Beşinci haftadan itibaren gülümsemeye başlar ve madde yada olaylara tepki vermeye başlar. Örneğin tadını sevmediği bir şeyi ağzına götürmeye çalıştığınızda kafasını sağa yada sola çevirerek istemediğini belirtir. Üçüncü aydan itibaren ise biberona, banyo hazırlığına tepki verir.

Bilgi Güçtür, Paylaştıkça Büyür..

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?