Bebeği Sütten Ne Zaman Kesmeli?

HbY - 11.12.18 tarihinde yayınlandı.

Bebeği Sütten Ne Zaman Kesmeli?

Bebekler ilk 6 ay boyunca anne sütü ile beslenmelidir. Anne sütüne bebek 2 yaşına gelene kadar devam edilmesi gerekir. Bu makalemizde siz değerli kadinveaile.net üyelerimize bebeği sütten ne zaman kesmeli? başlığı altında bilgiler aktaracağız.

Bazı bebeklerin anne sütünü sevmemesi, annenin çalışması ve bebeğin doymaması veya anne sütünün az olması sebebiyle bebeklere daha erken anne sütü bıraktırılır. 

Bebekler Ek Gıdaya Ne Zaman Başlamalı?

Bebeklerde 6 aydan sonra ek gıdaya başlanması gerekir. Yavaş yavaş sindirim sistemi gelişen bebeklerin farklı tatları bilmesi ve diğer yemeklere de alışması gerekir. Aksi halde ileri yaşlarda yeme bozukluğu görülebilir. Bebeklere ufak ufak verilebilecek tatlar onu yemeklere alıştıracaktır.

Anne Sütü Ne Zaman Kesilir?

Eğer bebeğiniz emmeyi seviyor ve sizin de emzirmek için vaktiniz varsa anne sütünü 2 yaşına kadar kesmemeniz gerekir. Eğer çalışan bir anne iseniz önceden pompaya sağdığınız sütü siz yokken bebeğinizin içmesi için bırakabilirsiniz. Ancak kimi bebekler doğdukları zamandan beri anne sütünü almak istemezler.

Bu tür bebeklere verebildiğiniz kadar uzun süre anne sütü verin. Anne sütünü kesmek için erken olduğunu düşünüyorsanız ek gıdalara başlamayın. Uzmanlar anne sütünü 2 yaşına kadar önermiş ancak daha uzun süreli anne sütüyle beslenmeyi önermemiştir.

Bebeği Sütten Ne Zaman Kesmeli?
Bebeği Sütten Ne Zaman Kesmeli?

Anne Sütü İle Birlikte Ek Gıda

Anne sütü ile birlikte ek gıda verilmesi bebeklerde iyi bir gelişim sağlar. Uykuya dalması, ağlarken susması, hastayken çabuk iyileşmesi için anne sütüne ihtiyaç duyulur. Uzmanlar anne sütünün önemini belirtirken bu sütün uzun süre verilmesi gerektiğini de söylüyor. Çeşitli ek gıdalara bebeğin yaşına uygun şekilde başlanılması gerekir. Tek yönlü besinden uzak durulması ve hazır işlenmiş gıdalar hariç evde yaptığınız besinlerden bebeğinizin beslemeniz gerekir.

2 Yaşından Sonra Bebeğe Anne Sütü Verilirmi?

İki yaşından sonra bebeklere anne sütü verilmesi doğru değildir. Bebeğin gelişimi bu zamandan sonra anne sütüyle beslenmesiyle ters ilişki içindedir. Artık 2 yaşındaki bir çocuk ruhsal olarak da annesinden bağımsız olduğunu bilmesi ve yemek seçmemesi gerekir. Anne sütüyle bu yaştan sonra beslenmeye devam etmek sosyal açıdan çocuğun gelişimini geride bırakır. Artık çocuk günlük inek sütüyle beslenmelidir. Vücudu için gerekli olan besinleri artık anne sütü veremez.

Anne sütünün Yapısı ve Saklama Koşulları Nelerdir?

Olgunlaşmış bir anne sütünün yapısında %88 oranında su, %55 oranında yağ, %37 oranında karbonhidrat, %8 oranında da protein bulunmaktadır. Ancak sütün kalorisinin %40’ı laktozdan oluşmaktadır. Anne sütünün yapısı ve Kolostrum ile ilgili daha fazla bilgi alabilmek için  Anne Sütünün Yapısı ve Saklama Koşulları adlı makalemize göz atabilirsiniz.

Bilgi Güçtür, Paylaştıkça Büyür..

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?