Başın Aşırı Terlemesinin Sebepleri Nelerdir?

Özgür - 29.03.18 tarihinde yayınlandı.

Başınızda ve yüzünüzde oluşabilen bazı terlemeler sizi  çok rahatsız edebilir. Aslında başın gereksiz yere aşırı terlemesi hiperhidroz dediğimiz bir hastalık türevidir. Baş terlemesi vücudumuzun doğal reaksiyonudur. Egzersiz yaptığınız zaman veya aşırı ısındığımız zaman vücudumuz cildimizi soğutmak  için terleme yapmaktadır. Vücut bunlara ek olarak utandığınız zaman, kızdığımız zaman veya aşırı stres altında  kasların gerilmesi ile beraber terleme yapabilmektedir. Buna ek olarak bazı ender durumlarda da terleme gereğinden fazla olabilmektedir. Terlemeyi de tetiklemekte olan organlar gerektiğinde hiç durmaz ve terleme sürekli devam eder ve bunun sonucunda kişide bazı hem psikolojik hem de farklı türevde hastalıklar oluşur. Başın Aşırı Terlemesinin Sebepleri Nelerdir?

Başın Aşırı Terlemesinin Sebepleri Nelerdir?

Başın Aşırı Terlemesinin Sebepleri Nelerdir?

Aşırı Terleme Yapan Hastalık Belirtileri

Aşırı terlemeye sebep olan primer hiperhidroz bir hastalıktır. Farklı bir hastalık veya semptomlar ile tetiklenmesi mümkün değil. Bu hastalık kafa gibi yine vücudumuzun belli bölgesinde olmasa da bireyin farklı bölgelerinde de oluşabilmektedir. Yine doktorlar, bu hastalığın sinir sistemi içerisinde genetik olarak meydana gelebileceğini ve çeşitli işlev bozukluklarından da meydana gelebileceğine ihtimal vermektedirler. Bu durum da oldukça tehlikeli bir unsur değil ancak hastalara sosyal anlamda bazı problemler yaşatmaktadır.

İkincil Hiperhidroz Hastalığı

Bu hastalık da farklı bir tıbbi sorunun yan etkisi oluşabilmektedir. Buna ek olarak da almış olduğunuz ilaçların bir çeşit yan etkisi olarak da karşılaşılabiliyor. Yine psikiyatrik halleri de tedavi edebilme amacı ile kullanılmakta olan bu ilaçlar, ağız kuruluğu ve yine yüksek tansiyona da ek bir şekilde hiperhidroza da sebebiyet verebilmektedir. Yine bazı antibiyotikler veya tavsiyeler de hiperhidroza sebep olabiliyor. Bu ilaçlarında aşırı kullanılmaması gereklidir.

Hormonsal Bozukluklar ve Terleme

Hormon seviyelerinde oluşmakta olan farklılık da hiperhidroza sebebiyet verebilmektedir. Yine birçok birey hamilelik veya menopoz zamanlarında da yüzlerinde aşırı terlemeler yaşayabilirler. Bunlara ek olarak da hipertiroidi, hastanın bireylerin yüzlerinde veya tüm vücutlarında da terleme yaşayabilmelerine sebebiyet verebilmektedir.

Kalp Hastalıkları ve Terleme

Kalp hastalıkları da yüzümüzde bazı terlemelere sebep olabilmektedir ki bu durum da vücudumuzda gerilmeler ile beraber olarak meydana gelmektedir. Yine aniden kafalarında terleme yaşamakta olan bireyler de felç veya kalp hastalığı riskleri altında olurlar. Bu gibi durumlarda oluşan terlemeler de baş dönmesi ve göğüs ağrısı veya bazı fiziksel aktivitelerin sonucunda meydana gelebilmektedir.

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?