Antibiyotik Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi

yeSim - 25.06.17 tarihinde yayınlandı.

Antibiyotik alerjisi günümüzde oldukça yaygınlaşmış olan ve bazı durumlarda da tehlikeli sonuçlar doğurabilen bir çeşit hastalık türüdür. Yine birisine antibiyotik alerjisi derseniz penisiline olan alerji ile karıştırabilir ancak makalemizde penisilin alerjisinden bahsetmeyeceğiz. Antibiyotikler oldukça sık bir şekilde kullanılmakta olan ilaç çeşitleridir. Antibiyotik alerjisi don derece dikkat gerektiren bir alerji türevidir.

Antibiyotik Alerjisinin Sebepleri Nelerdir?

Antibiyotik alerjisinin nasıl oluştuğunu öncelikle inceleyelim. Eğer vücudunuza alınan bir antibiyotiğe karşı alerjiniz var ise sizin bağışıklık sisteminiz o antibiyotiği zararlı olarak görebilir. Veya ona karşı aşırı tepki de gösterebilmektedir. Vücudunuzda bu durumda virüs veya bir çeşit bakteri var ise bu antibiyotiğe alerjik reaksiyon gösterilmesi oldukça kötü olacaktır çünkü zaten vücut bir çeşit bakteri veya mikrop ile savaş halindedir.
Bazı durumlarda bir antibiyotik tek sefer alındıktan sonra alerjik reaksiyona maruz kalmasa bile siz o antibiyotiği kullanırken birkaç gün sonra vücudunuz ona karşı alerjik reaksiyon gösterebilir. Yani hapı ilk aldığınız andan itibaren olmayabilir.
Antibiyotiğe karşı duyulan alerji ise uzmanların yaptığı bazı araştırmalara göre genetik olabilmektedir. Fakat bu da %100 kesin bir bilgi değildir. Örneğin ailenizde antibiyotiklere karşı alerjisi olan birileri var ise sizde de antibiyotiğe karşı alerji olma ihtimali oldukça yüksek olabilir. Bu yüzden kendinize bir alerji testi de yaptırabilirsiniz.

Antibiyotik Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi

Antibiyotik Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi

Antibiyotik Alerjisinin Belirtileri Nelerdir?

Antibiyotiklere karşı duyulan alerji yine kişiden kişiye göre belirti olarak farklılıklar gösterebilmektedir. Belirtilerini sayacak olursak;

  • Nefes darlığı
  • Deride bazen kızarıklıklar
  • Karında ağrı ve ishal
  • Karaciğerde veya böbreklerde bazen zehirli maddelerin birikmesi
  • Dudak ve yüzde şişmeler

Yukarıdaki belirtiler yaygın olarak görülen antibiyotiğe karşı duyulan alerjinin belirtileri arasında yer almaktadır. Yine bunlara ek olarak da burun akıntısı baş dönmesi, ateş gibi belirtiler de olabilmektedir.
Yine nadiren de olsa işitme kaybı, ışığa aşırı duyarlılık, ağızda garip tat, serum hastalığı gibi belirtiler de olabilmektedir.

Antibiyotik Alerjisi Tedavisi Nasıl Yapılır?

En sağlıklı tedavi yolu kullanılan o antibiyotiğin bırakılması olacaktır. Buna ek olarak doktorunuz daha farklı bir antibiyotiğe de başlayabilir tabi ki. Yine eğer ki kullanılan antibiyotiğin herhangi bir alternatifi yoksa farklı tedavi yöntemleri de uygulanabilmektedir. Örneğin alternatif antibiyotik tedavisinin de alerjiye sebep olabileceği düşünülmekte ise de bu yöntem uygulanır.
Hastalar ilk başta alerji uzmanının gözetimi altında çok daha düşük oranlarda yani dozlarda antibiyotik alır. Antibiyotik oranı bağışıklık sisteminin de fark etmesinin zor olacağı dozlar içerisindedir. Yine her 20 – 30 dakika içerisinde hafif arttırmalar ile bu antibiyotiğin alımı tekrarlanır. Tedavi devam ettikçe bir uzmanın izliyor olması oldukça önem arz eder.

2010 yılından Beri kadın,moda,aile ilişkileri ve diyet üzerine makaleler yazmaktayım.Kadinveaile.net bünyesinde çalışmaktan mutluluk duyuyorum.

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?