Anne Sütünün Yapısı ve Saklama Koşulları

HbY - 20.12.17 tarihinde yayınlandı.

Anne Sütünün Yapısı ve Saklama Koşulları

Anne sütü kalitesi ve miktarı göz önüne alındığında bebeğinizin ihtiyacına göre vücudunuz tarafından doğumdan önce yada sonra hazırlanıp, yaşamın özellikle ilk altı ayında bebeğiniz için en ideal ve gerekli en doğal besinlerin başında gelmektedir. Yapılan araştırmalara göre erken doğmuş bir bebeğin ile zamanında doğmuş bir bebeğin annesinin sütleri arasında farklılık göstermektedir. O yüzden her Anne Sütünün Yapısı ve Saklama Koşulları farklıdır.

Anne Sütünün İçeriği

Anne sütünün içeriği anneden anneye, bebeğin yaşına hatta günün her saatine göre farklılıklar gösterir.  Yukarıda da bahsettiğimiz gibi erken doğan bir bebeğin ile zamanında doğan bir bebeğin annesinin sütü farklı özelliklere sahiptir. Annenin ruh hali, psikolojik durumu bile anne sütünü etkilemektedir. Anne sütünün içeriğinde ki faydalar başka hiç bir besine gerek kalmadan bebeğinizin ilk altı ay beslenmesini sağlayacak kadar fazladır. Emzirmenin bebeğinize ve size tüm yaşamınız boyunca faydaları bulunmaktadır.

Kolostrum Nedir, Kolostrum Neden Önemlidir ?

Doğumdan hemen sonra ki ilk 6 saat içinde gelen kolostrum sıvısı özel bir yapıya sahiptir. Bu sıvı da otuzdan fazla madde bulunmaktadır. Bu maddeler anne sütünün içeriğini oluşturmaktadır. Demir, çinko, sodyum, potasyum bunların en başında gelmektedir.

Büyüme faktörleri ve  bebeğinizi enfeksiyonlardan koruyan antikorlardan çok fazla bulunduran kolostrum hazmı kolay olup bebeğiniz tarafından mutlaka alınmalıdır. Aynı zamanda ağız sütü olarak ta bilinen kolostrum doğumdan hemen sonra süt bezleri tarafından ilk 6 saatte üretilen yoğun kremsi bir iliktir. O yüzdendir ki bebeğiniz doğar doğmaz hemen anne tarafından emzirilmesi gerekmektedir.

Kan ve enfeksiyon barındırmayan bu sıvı kana çok yakın bir yapıda olup anne sütü ile bebeğiniz arasında ki geçiş sürecini tamamlamaktadır. Memeden ilk olarak kolostrum sıvısı gelmekte yaklaşık 6-8 saat sonra da sıvı yerini süte bırakmaktadır. 

Kolostrum aslında ilk 6 saat sonra tam olarak anne bedeninde tükenmemektedir. Yaklaşık olarak 7 günlük bir süreç vardır kolostrum ile anne sütüne geçiş arasında. Anneden önce kolostrum sonra süte geçiş sıvısı ve sonrasında da süt gelmektedir. Bu süreç ortalama yedi gün sürmektedir.

Prematüre Doğan Bebeklerin Beslenmesi

Prematüre doğan bebeklerin merkezi sinir sistemleri henüz tam olarak gelişmediğinden ve akciğer ile göz gelişimi de tam olarak tamamlanmadığından dolayı  mutlaka anne sütü ile gelişimini tamamlaması gerekmektedir. Anneden süt pompası yardımı ile ilk etapta kolostrum sıvısı bebeğe verilir ve sonrasında sırasıyla yine süt pompası yardımıyla geçiş sütü ve olgunlaşmış anne sütüyle beslenmesi gerekmektir. Bu bebeğiniz için hayati önem taşımaktadır. Bebeğinizin gelişimini tamamlaması için süt pompası ile anne ile bebek arasında bir bağ oluşturup bebeğin beslenmesi gerekmektedir. Aynı zamanda bu süreçte annenin bebek ile bedensel bir temasta bulunması da bebeğiniz için çok önemlidir.

Anne Sütünün Yapısı 

Olgunlaşmış bir anne sütünün yapısında %88 su, %55 yağ, %37 karbonhidrat, %8 protein bulunmaktadır. Anne sütünde ki en önemli yapı süt şekeri olarak bilinen laktozdur. Sütünün kalorisinin yüzde 40’ını laktoz oluşturmaktadır. Laktoz enerji verdiği gibi bağırsaklarda bakteri üremesini de önleyen bir yapıya sahiptir.

Anne sütünde ki yağlar yaklaşık olarak kalorinin % 50’sini oluşturmaktadır. Bu yağlar beynin gelişimi ve gözlerin gelişimini sağlamaktadır.

Anne Sütündeki Vitaminler Hangileridir ?

Anne sütünün doğal bir vitamin deposu olduğunu bilmeyen yoktur. Peki bu vitaminler hangileridir ?

Anne sütünün vitamin dengesi tam olarak bebeğinizin gelişim ve ihtiyacına göre dengelenmiş muhteşem bir dizayn ile üretilmiştir. Bu vitaminler sırasıyla A, B, C, D ve E vitaminleridir.  Bunların dışında eğer gerek görülürler doktorlar ek olarak D vitaminini bebeğinize takviye olarak verebilir. Çünkü anne sütünde ki D vitamin oranı diğer vitaminlere göre azdır.

Anne Sütü Yetersiz mi ?

Çoğu anne özellikle ilk doğumlarında sütünün yetersiz olduğunu düşünüp psikolojik olarak kendilerini baskı altında tutarlar. Aslında özellikle ilk doğumlarda anne sütü gereğinden fazla üretilmektedir anne vücudunda. Anneleri bu hisse iten şey bebeğin beslenme süresince tüketiminin az olmasıdır.  Çünkü bebeğiniz biberona göre anne sütü emerken yüzde 60 oranında daha fazla enerji harcayarak daha çabuk yorulur. O yüzden sütünüzün  yetersiz olduğunu düşünmeyin. Bunun yerine bebeğinizi sık sık emzirmeye çalışarak gelişimine katkıda bulunun ve mamalardan uzak durun.

Anne Sütünü Saklama Koşulları

Anne sütü doğal bir bileşen olduğu için saklanmasına da ayrıca özen gösterilmelidir. Eğer bebeğinize sütünüzü sağarak veriyorsanız bu koşullara da çok dikkat etmelisiniz.

Öncelikle anne sütünü depolayacağınız kap yada biberonları 10 dakika boyunca sıcak suda kaynatıp sterilize etmeniz gerekmektedir.

Sonra bu kaplara yerleştirdiğiniz anne sütünü oda sıcaklığında en fazla 6 saat boyunca güneş almayan bir yerde bekletmelisiniz. Buzdolabında ise 48 saat süreyle bekletebilirsiniz.

Eğer anne sütünü dondurursanız bu donmuş sütü 6 ay süreyle buzlukta donmuş bir şekilde saklayabilirsiniz.

Dondurulmuş anne sütünü çözmek için ılık su altında bekletiniz. Doğal olarak çözülmesi uzun süreceğinden bu sütün içeriğinde ki mineralleri yok etmektedir.

Bilgi Güçtür, Paylaştıkça Büyür..

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?