Adet Öncesi Gerginlik Sendromu Nedir?

Özgür - 07.09.18 tarihinde yayınlandı.

Adet Öncesi Gerginlik Sendromu Nedir?

Adet kanamasında önce kadınların büyük kısmında görülen psikolojik ve fizyolojik çöküş durumunu anlatan PMS adet öncesi gerginlik sendromu olarak adlandırılır. Kültürel ve etnik unsurlara bakılmaksızın kadınların neredeyse tümünde şikayetlerin aynı olmamasına rağmen gerginlik durumu görülür. Yapılan araştırmalarda doğulu kadınların bu dönemi daha fazla ağrı ile geçirdikleri ve şikayetlerinin büyük kısmının ağrı olduğunu, batılı kadınların ise bu dönemi depresyon ile geçirdiklerini gösteriyor. Kişinin günlük yaşamını olumsuz etkileyen adet öncesi gerginlik baş ağrıları, migren atakları, hırçınlaşma, kokulara karşı hassasiyet, alınganlık, kilo artışı,yorgunluk, deri döküntüleri, uykusuz kalma gibi belirli şikayetlerin oluştuğu dönemdir. Diğer yandan duygusal olarak bu dönemde kadınlar sinirli, huysuz, alıngan ve dikkat bozukluğu gösterebilir.

Adet Öncesi Gerginlik Sendromu Nedir?

Adet Öncesi Gerginlik Sendromu Nedir?

Adet Öncesi Gerginlik Neden Oluşur?

PMS her kadında görülebilen bir dönem iken bu döneme neden olan belirli bir etken tam olarak bulunamamıştır. PMS dönemini etkileyen ve bu dönemin daha ağır geçmesini sağlayan bazı bulgular olmasına rağmen her kadın için aynı nedenlerin geçerli olduğu söylenemez. PMS ‘ye neden olan en büyük sorunun Kalsiyum ve Magnezyum olduğuna bazı araştırmacılar inanmaktadır. Magnezyum eksikliğinin kişinin halsiz kalması, kendisini kötü etkilemesini ve depresyona götürecek kadar kötü etkiler yaratabileceği çeşitli deneylerde gözlemlenmiştir. Kalsiyum fazlalığı ise bu dönemin daha şiddetli geçmesine neden olduğu savunulmaktadır.

Adet Öncesi Gerginliğin Tedavisi

Adet Öncesi Gerginlik Sendromu Nedir?

Adet Öncesi Gerginlik Sendromu Nedir?

Adet öncesi gerginliğin tedavi edilebilmesi için kişilerin izlenmesi ve aynı şikayetleri göstermesi gerekir. her kadında farklı bir şikayet oluşacağı için kişiye göre değişen tedavi yöntemi uygulanır. Adet öncesinde kişinin fazla yememesi, yediklerini taze meyve ve sebze ile sınırlandırması kişiyi daha canlı olmaya teşvik eder. Adet öncesinde gerginliğin azaltılması için düzenli egzersiz önerilir. Magnezyumu düşük kadınlara magnezyum takviyesi yapılmalıdır. Günlük olarak 1200 mg takviyenin şikayetleri büyük oranda azalttığı gözlemlenmiştir. Kesinleşmiş bir tedavi yönteminin bulunmamasıyla birlikte akapunktur ve psikoterapi önerilir. Çeşitli hormon ilaçları, anti depresan gibi ilaçlarda bu dönemde kullanılmaktadır. Kesin tedavi için kan ölçümlerinizin yapılması ve şikayetlerinizin hep aynı olmasına dikkat etmeniz ve doktorunuzu bu şekilde yönlendirmeniz gerekiyor.

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?