Hamilelikte Mide Bulantısı Nedenleri

HbY - 07.08.16 tarihinde yayınlandı.

Hamileliğin daha çok ilk aylarında hissedilen mide bulantısı son derece yaygın olmakla birlikte oldukça doğaldır. Hormon değerlerindeki artış, tansiyondaki değişimler bulantının nedenleri arasında sayılabilir. Bazı kadınlarda bulantının yanında kusma da görülebilir. İkiz ya da üçüz bebek bekleyen anne adaylarında bulantı şikayeti daha sık görülebilir. Hamilelikte mide bulantısı nedenleri bir çok çeşitle sıralanmaktadır.

Hamilelikte mide bulantısı için ne yapmalı?

Hamilelikte bulantı anneye veya bebeğe zarar vermez ancak kusma şiddetine bağlı olarak su kaybı veya kilo kaybı görülen anne adaylarında tıbbi müdahale gerekebilir. Bu gibi durumlar, yemek yemeyi engelleyici gün boyu süren bulantılar, koyu renkli veya kanlı kusmak, bayılma, baş dönmesi, aşırı halsizlik, aşırı kilo kaybı, nabızda artış gibi sıralanabilir. Bu gibi şikayetlerin herhangi birini yaşayan anne adaylarının mutlaka bir doktora danışması gerekmektedir.

Gebelikte mide bulantısı ne zaman başlar?

Genel olarak 6’ıncı haftadan itibaren artmaya başlayan bulantılar 10’uncu haftaya kadar sıklıkla artarak görülebilmektedir. Bu durum gayet normaldir.

Hamilelikte Mide Bulantısına Ne İyi Gelir?

Kesin olmamakla birlikte gebelikte mide bulantısının psikolojik nedenlere dayandığı ileri sürülmektedir. Anne adayında ki aşırı kaygı ve depresyon halinin bu durumu tetiklediği düşünülmektedir. Hamilelikte görülen mide bulantısını önlemek için asla doktor tavsiyesi olmadan ilaç kullanılmamalıdır. Bu dönemlerde mide bulandırabilecek ağır kokulu ,yüksek kalorili yiyeceklerden kaçınılmalı, bol su tüketilmelidir. Yine bu dönemlerde bolca dinlenilmeli, yorucu faaliyetlerden kaçınılmalıdır.

Bilgi Güçtür, Paylaştıkça Büyür..

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?