Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri

Özgür - 24.03.17 tarihinde yayınlandı.

Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri

Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri; Bebeğin dişinin ne zaman kaç aylıkken çıkacağını önceden kestirmek çok zordur. Ancak bu durumun bazı belirtiler bulunmaktadır ki, dişler çıkmaya başladığına işarettir. Diş çıkarma belirtilerinin türü ve şiddeti bebekten bebeğe değişmektedir. Bazı bebeklerde bu dönem çok keyifsiz ve huzursuz geçerken bazı bebekler de bu süreç sorunsuz ve hiçbir şikâyet yaşamadan geçmektedir.

Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri

Salya akıtmak: Bir bebek diş çıkarmaya başladığı zaman çok fazla salya akıtır. Salya akıtmak 10 haftalıkken başlamaktadır ve 4 aylık olana kadar devam etmektedir.

Çenede veya yüzde döküntü:  Bebek çok fazla salya akıtıyorsa cildi kurur, ağız ve çenesiyle birlikte boyun bölgesinde döküntü benzeri şeyler olacaktır. Salyaları düzenli olarak kurulamak bu kuruluğun ve döküntünün önüne geçecektir.

Öksürmek: Bebeklerde oluşan aşırı salya ağzında ve boğazında öksürüğe neden olmaktadır. Grip ya da alerjik durum yoksa endişeye mahal yoktur.

Isırma İsteği: Dişler çıkarken damaklara baskı yapar, rahatsız eder. Bu rahatsızlık bir şeyler ısırıldığı zaman ya da damaklar kaşındığı zaman geçer. Diş çıkacağı zaman bebek ne bulursa onu ağzına alır.

Ağrı: Damakların al bölgesinde gelen dişlerden dolayı içeride iltihap oluşmaktadır. Bu durum bazı bebeklerde şiddetli ağrıya yol açar. Genellikle ilk diş çıkarken bu durum çok şiddetli olmaktadır.

Asabiyet:  Diş çıkarken dişlerin damaklara yaptığı baskı ve ağrıdan dolayı bebekler huzursuz ve çaresiz olurlar. Bundan dolayıdır ki, bazen birkaç saatlik bazen de günlerce süren huzursuzluk yaşarlar. Bu da asabiyete neden olur.

İştahsızlık: Rahatsızlanan ve huzursuz olan bebeklerin iştahı kesilir. Bu durumlarda bebekler emerek ya da biberon ağzına alarak rahatlar. Çok fazla bir şey yiyemedikleri için de ağlarlar.

İshal: Bazı bebekler diş çıkardıkları zaman ishal olurlar ve dışkıları sıvı olur. Ancak bu her bebekte olmaz.

Düşük ateş: Bazı bebekler diş çıkaracakları zaman ateşleri düşük olmaktadır. Çünkü bu dönemlerde bebeklerin bağışıklıkları düşer ve enfeksiyon kapmaya daha müsait olurlar. Bu durum üç gün içerisinde düzelmezse doktora başvurulmalıdır.

Uyumama durumu: Bebekler diş çıkaracakları zaman rahatsızlık duyarlar uyku düzenleri bozulur.

 

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?