Yumurta Donasyonu Nedir?

Özgür - 04.10.18 tarihinde yayınlandı.

Yumurta Donasyonu Nedir?

Yumurta donasyonu yani yumurta nakli bir kadının yumurta hücrelerini araştırma geliştirme çalışması yürüten yumurta donasyon merkezine ya da yardımlı üreme tekniklerine bağışlamasıdır. Bu sayede kendi yumurtası ile hamile kalamayan kadınların hamile kalma şansı artırılmakta ve tedavi amaçlı kullanılmaktadır. Yumurta donasyonu ile sağlıklı yumurtalar toplanır ve babadan alınan spermler ile döllenerek embriyoya dönüşmesi sağlanır. Bu embriyolar annenin rahmine tüp bebek yöntemi ile yerleştirilir ve bu sayede gebe kalınır.

Yumurta donasyonunu kimler tercih edebilir?

Tüp bebek tedavilerine rağmen hamile kalamamış ve bebek sahibi olması sıfıra inmiş anne adaylarında donörden alınan yumurtalar kullanılabilir. Tüm çabalara ve tedavilere yanıt alamamış çiftler yumurta donasyonu ile bebek sahibi olabilmektedir. Hem bu sayede kendi içinizde büyüyen bebeğinize karşı bir evlatlık psikolojisi de yaşamayacaksınız. Böylece çevreden gelen kısır algısını da değiştirmiş olacaksınız. Kanser gibi sebeplerle yumurtalıkları alınan kişiler dahi yumurta donasyonu sayesinde artık hamile kalabilmektedir.

Doğuştan gelen bir hastalığı bulunan kadınlar, yumurtalığı alınmış olanlar, menopoza giren kişilere de bu tedavi bir umut ışığı olmaktadır. Kemoterapi gören ve yumurtalıkları zarar gören kişilerde bu yöntemle hamile kalabilir.Yumurta Donasyonu Nedir?

Yumurta Donasyonu Nedir?

Yumurta Donasyonu Nedir?

Yumurta donasyonu nerede yaptırılır?

Yumurta donasyonu Türkiye’de uygulanmadığı için özellikle bu yöntemi denemek isteyenler Kıbrıs’a giderek bu yolla bebek sahibi olabilirler. Yunanistan, Amerika, İngiltere, Belçika gibi ülkelerde tercih edilen diğer ülkeler içerisindedir. Tanıdık birinden de yumurta hücresi alınarak bu şekilde de hamile kalma şansı bulunmaktadır. Eğer alınan yumurta hücresi daha önce doğum yapmış bir kadına aitse gebe kalma oranı %70 ve 75 arasında oluyor. Daha önce doğum yapmamış kişilerden alınan yumurta hücrelerinde ise başarı şansı %30 ve 35’e kadar düşüyor.

Bir diğer merak edilen soruda alınan yumurta donörü’nün genetik ya da bulaşıcı bir hastalık taşıyıp taşımadığıdır. Eğer bağış yapan kişinin AIDS hastalığı varsa bu yumurtaya geçmediği için herhangi bir sorun teşkil etmiyor. Fakat bazı uzmanların yaptıkları açıklamada Kıbrıs’ta ki bağışçıların genellikle Genelev kadınları tarafından para karşılığı yapıldığıdır. Özellikle Moldovyalı ve Ukraynalı kadınlar donör olarak yumurta donasyonu yaptırmaktadır. Ne kadar doğru bilemeyiz ama açıklamalar bu yönde. Siz de iyi bir araştırma yaparak ya da tanıdığınızdan yumurta nakli alarak bu işlemi güvenilir hale getirebilirsiniz.

Yumurta donasyonu nasıl yapılır?

Yumurta donasyonu için aile tedavi süreci hakkında bilgilendirilir. Ardından mevcut olan dönorlar hakkında bilgi verilir ve şartlar anlatılır. Bu süreç boyunca hiçbir şekilde aile ve yumurta hücresini veren kişi birbirini tanımaz. Burada önemli olan hem kaliteli hem de güven teşkil eden bir donasyon merkezine başvuru yapmaktır. Hem anne adayı hem de dönor eş zamanlı tedavi sürecine başlar. Ardından ilaç tedavisi ile devam eder. Gerekli işlemlerin ardından embriyo rahim içine yerleştirilmeden önce gebelik testi yapılarak işleme başlanır.

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?