Site icon Kadın ve Aile Portalı , Çocuk Sağlığı

Bebeklerde Hırıltılı Nefes Alma

Bebeklerde Hırıltılı Nefes Alma 1

Bebeklerde Hırıltılı Nefes Alma 1

Bebeklerde Hırıltılı Nefes Alma

Bebeklerde Hırıltılı Nefes Alma ; Yeni doğmuş ve birkaç aylık bebeklerde hırıltı sıkça görülmektedir. Bebeklerde bulunan kıkırdaklardan oluşan nefes yolları normal insanlara göre çok daha dardır, hırıltı bu yüzden oluşur. Nefes aldığı zaman bebeğin nefes yolunda oluşan alerjiler, enfeksiyonlar veya sıvı mukoza sıvı birikmesi nedeniyle çap iyice daralmaktadır. Bu da hırıltıyı oluşturacaktır.
Bronşların çok küçük olmasından dolayı bronşlarda biriken balgam vs. sıvılar bebeğin zorlanarak nefes almasına yol açar, bu da daha hızlı nefes alıp vermeye neden olacaktır. Bebek daha hızlı nefes alıp verirken burun içindeki nefes yollarının dar olmasından dolayı hırıltı ve ıslık karışımı bir ses çıkaracaktır.

Hırıltı Belirtileri

Hızlı nefes alıp vermek hırıltı belirtisidir. Nefes yolları daralan bebeğin daha fazla nefes almak istemesi nedeniyle burun kanatları devamlı açılıp kapanacaktır. Burun kanatlarında oluşan bu hareketler hırılt oluşturacaktır. Hızlı nefes alıp verme ihtiyacı nedeniyle göğüs kafesi çok fazla hareket eder, bu da bir hırıltı belirtisidir.

Bebeklerde Hırıltılı Nefes Alma

Bebeklerde Hırıltı Türleri ve Nedenleri

Islık sesine benzeyen hırıltı: Burun içerisinde oluşan küçük bir engel nefes alıp vermeyi zorlaştırır. İşte bu sırada oluşan hırıltı ıslık sesine benzer. Genellikle sümükten oluşan bu hırıltıdan korkulmamalıdır.
Derinden gelen hırıltılı ses
Boğazda yer alan trake borusunda nefes alıp verildiği esnada oluşan hışırtılar buruna gelene kadar hırıltıya dönüşür. Bu durum Trakemalazi adı verilen hastalığa neden olur. Bu hastalık devam ettiği sürece bebek hırıltılı nefes alıp verecektir.
Çatlak sesli hırıltı
Gırtlakta biriken balgam sesin hırıltılı çatlak bir sese dönüşmesine neden olmaktadır. Bu durumda balgam söktürücü yollara başvurulmalıdır.
Kesik kesik hırıltı 
Bebek nefes alıp verirken zorlanır, hızlı hızlı ve kesik kesik nefes alıp verir. Bu esnada nefes alıp verirken burunda engelle karşılaşılır ve hırıltı oluşur.
Hırıltı Tedavileri
Tuzlu Su (Saline)
Burun yapıları yeterince gelişmediği için bebeklerin burunlarında yeterli mukoza sıvısı salgılanmaz ve çok sık aralıklar ile burunda kuruluk oluşur. Kuruluktan dolayı bebeklerde burun tıkanır. Eczanelerde satılan tuzlu su burun içine damlatılır ve tıkanıklık giderilir.
Burun Aspiratörü
Burun tıkanıklarını gidermede burun aspiratörü çok etkili olmaktadır.
Ayrıca odayı nemli tutmak, buruna limonlu su damlatmak da diğer etkili yöntemler arasındadır.

Exit mobile version